BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Thursday, January 30, 2014

Review Houseboat Tasik Kenyir

Assalamualaikum

Hai pembaca blogku sekalian... Sihat tak? Maklumlah, sekarang kan musim sejuk ala-ala Korea gitu, mana tahu ada yang demam ke, selsema ke kan.. Tapi cuaca macam ni nampak seronok je kalau kita berjalan-jalan kan.. Berangin je gitu, dapat fefeeling sikit..

Hari punya entry, pza nak cerita tentang aktiviti berjalan jugak, Review ke Tasik Kenyir la pulak kan..
Sebenarnya trip ni kami ni dah lama, tapi nak jugak buat review, mana la tahu dapat membantu korang yang berhajat nak naik houseboat kan..


Trip kami ni sebenarnya merupakan asaimen bagi subjek untuk semester tu. Best kan asaimen macam ni, kalau semua subjek ada asaimen macam ni, belajar lama-lama pun takpe, rajin la kita-kita ni buat asaimen kan.. Untuk trip kali ni, kami berurusan dengan pihak houseboat tentang harga dan tempat-tempat yang mereka boleh bawa.


Haaa, nampak tak contact number tu, kalau korang berminat, boleh cuba call dan tanya dorang ye. Tak silap pza la anggaran sewa houseboat dalam sehari RM1k jugak. Tapi kan kita pergi ramai-ramai. Satu houseboat boleh memuatkan sehingga 25 orang. Jangan risau, semua ada dalam tu, kita cuma bawa pakaian dan bahan mentah atau makanan untuk kita makan. Ikut la, kalau nak bawak ayam untuk BBQ pun boleh,sebab ada tempat BBQ disediakan.

house boat, tasik kenyir, terengganu, review



Ni antara ruang yang ada dalam houseboat tu, lengkap semuanya, bekalan elektrik pun ada, jangan risau, tandas pun ada disediakan,bilik tidur, semua ada. Yang penting korang bawa bekalan baju,ubat-ubatan dan makanan yang mencukupi. Maklumla, cepat lapar kalau pergi trip ni..


*Peringatan, sila la jangan bawak beg tarik macam pza tu yekkkk..hahahaha!!

Bukan apa, susah nak angkat naik bot tu nanti, nasib baik la ada jejaka-jejaka yang gagah perkasa tu, pergi trip macam nak pergi holiday cik pza ni pun.... =______=''

Bila kami semua dah naik bot, maka bermulalah eksplorasi Tasik Kenyir untuk kelas kami. Aktiviti kami bila bot mula bergerak adalah memasak makanan tengah hari.  Untuk hari pertama ni, kami akan ke Gua Bewah dan singgah  di tempat yang membolehkan kami berenang-renang menikmati air Tasik.






Sepanjang menyelusuri tasik ni, kami dihidangkan dengan permandangan yang sangat mengujakan. Kami singgah di Gua Bewah sebagai destinasi pertama hari ini. Anda dinasihatkan untuk membawa Lampu Picit sebagai pemandu anda semasa berada di dalam gua. Gelap sangat-sangat ye..Sila jaga langkah anda dan jangan pegang apa-apa semasa berjalan, maksudnya, jangan pegang benda yang anda tak nampak dengan jelas.


Dalam gua tu juga ada disediakan muzium sebagai rujukan untuk para pelawat mendapatkan maklumat tentang gua ni. Pemandu pelancong yang membawa anda juga akan memberikan sedikit penerangan tentang artifak yang terdapat disitu. 

* Kalau ternampak sesuatu yang pelik di dalam gua tu, jangan la tegur tak tentu pasal ye...

Dah puas bergambar dalam gua tu, kami pun bergerak untuk ke destinasi seterusnya. Tetapi sebaik sahaja kami keluar dari gua tersebut, hujan pun turun menyimbah bumi. Mula-mula tak la lebat sangat, kami pun cepat-cepat turun tangga untuk masuk semula dalam houseboat. 

* Awas ya, tangga kat situ,bila hujan sangat la licin, jadi kalau boleh, anda dinasihatkan untuk memakai kasut sukan agar daya cengkaman lebih kuat dan anda tidak mudah tergelincir.



Memandangkan hujan yang sangat lebat, kami mencari tempat untuk berteduh. Masa ni berdebar-debar rasa. dengan guruh, kilat sabung menyabung, duduk pulak tengah-tengah tasik...Tawakal jelaaa...

Bila dah hujan ni, perut pun lapar la kan..tadi dah puas berjalan dalam gua, berlari-lari turun tangga, mesti penat, apa lagi, kita makan laaaaa... Baju tu basah lokos dah...


Lepas puas makan, sementara tunggu hujan reda, kami pun melelapkan mata kejap. Bila hujan dah reda, kami pun mula la menggedik nampak air tasik tu kan.. Baju basah dah ada, apa la salahnya kita cuba-cuba mandi tasik ek..hahahah! Masa terjun tu, lupa dah cerita-cerita tentang ikan-ikan besar dalam tasik tu, tak ingat semua tuuuu, main terjun jek dengan gembiranya.. Tapi kami tak cuba nak usha apa yang ada kat bawah tu..cuma selam-selam sikit je...


 Malam mula melabuhkan tirai dan kami hanya menikmati malam dengan aktiviti di atas bot, anda juga boleh bawa cd karaoke dan nyanyi ramai-ramai. Perancangan yang teliti untuk aktiviti malam bagi menjadikan percutian anda lebih bermakna.


Tasik Kenyir, Ikan Besar, Terengganu


Haaa, kalau dah duduk atas houseboat tu, cuba la nasib baling-baling umpan,mana tahu dapat ikan kan...tengok macam pza, dapat ikan besarrr!! hahahahha! tak la, sebenarnya guide kami yang bawa balik ikan tu dan kami masak buat fishball. Sedappp!!

Destinasi terakhir kami adalah menuju ke Air Terjun Lasir. Mandi-mandi situ kejap, buat aktiviti sikit dan kami pun mula bergerak pulang menuju ke jeti.




Sekian sahaja laporan pza untuk Review Houseboat Tasik Kenyir. Nah, tengok lagi gambar permandangan sekitar tasik...



Sekian..

Monday, January 27, 2014

Cara Memperoleh Berat Badan Ideal

Assalamualaikum

Setelah lebih kurang 3 bulan pza duduk rumah, semakin lama badan ni kelihatan membengkak pula..hahahaha! mana tak nya, duduk rumah mak masak sedap, lepas tu hati pun senang, nak fikir apa lagi, tak ada masalah nak difikirkan. Semua ada depan mata, cuma kadang-kadang terdetik kerisauan tentang urusan posting. Tu pun kadang-kadang la....


* Gambar ikhsan google..

Baiklah, memandangkan badan ni kelihatan semakin membengkak dan seluar jeans yang dah bertukar menjadi legging, pza pun dengan beraninya cuba naik mesin penimbang, dalam hati.. "Berapa la berat aku ni..Mesti naik punya,kalau tak kenapa jeans ni ketat" Jelas,terang lagi bersuluh, memang sah berat aku dah naik!!! Bahagia sangat ni duduk rumah....

Setelah menyedari berat semakin bertambah, dengan pantasnya,pza mula mencari tips-tips kuruskan badan. Suatu masa dulu, berat pza boleh tutun sampai 5-6 kg kot dalam masa 3-4 bulan macam tu, tapi disebabkan oleh tekanan kerja dan waktu makan yang tak teratur. Habis semua baju seluar longgar..hahahaha! Tapi setelah 3 bulan bertapa, berat badanku bukan kembali kepada asal, malah bertambah dan kian bertambah.

Eh, jom lah kita tengok apa tips yang boleh kita gunakan untuk kawal berat badan dari meningkat dengan lebih melampau-lampau. Mak masak kita makan, tapi dalam masa yang sama berat kita pun haruslah dikawal. Bukan apa, nanti nak jalan pun dah semput..haaa,dah susah tu kan!

# Tips Pertama

Makan makanan yang seimbang, seperti yang sedia maklum, nasi merupakan makanan riju masyakat Malaysia kan, mak kita pun hari-hari masak nasi bersama lauk-pauk yang sangat sedap. Untuk Mengekalkan berat badan ambil dalam kuantiti seganggam dan makan 2 kali sehari. Kalau nak kurangkan berat badan kuantiti nasi yang diambil haruslah kurang dari segenggam. Selain itu, bagi mereka yang bergerak aktif seharian, kadar pengambilan nasi juga boleh dipertingkatkan. Tapi jangan lebih2..kita bukan hanya makan nasi sahaja dalam sehari..

# Tips Kedua

Kurangkan pengambilan "Junk Food".  Haaa,yang ni pza pun selalu buat,makan biskut la, asam kecut la, jeruk..macam-macam lah. Jadi, mulai hari ini, sila elakkan makanan macam tu ye. Kandungan bahan yang ada dalam makanan tu kurnag sesuai untuk tubuh dan membantu dalam proses kegemukkan jugak sebenarnya.

#Tips Ketiga

Pengambilan Air Masak dalam kuantiti yang banyak. Seperti yang diketahui, sememangnya air masak membantu dalam pelbagai proses dalaman badan kita terutama bagi membantu peningkatan kadar metabolisme. Kadar pengambilan air juga dapat dilihat berdasarkan nisbah 25kg - 1 liter air. Jika berat anda 50 kg = 2 liter air. Pengambilan air juga dapat membantu dalam melancarkan pergerakan organ badan yang lain.

  *Sekali lagi google image.

#Tips Keempat

Kalau boleh, elakkan pengambilan makanan berat pada waktu tengah malam. Hahaha! maklumlah, duduk rumah ni, bila tidur lambat, perut pun mula la berkeroncong ye. Ok, kalau rasa lapar sangat, ambil la makanan yang berbentuk cereal ke,tapi dalam kuantiti yang sedikit sahaja. Tapi, pza pernah jugak dengar,kadang-kadang kita bukan lapar,tapi kita haus. Kalau macam tu, cuba minum air dulu, kalau rasa lega, tak perlu la nak ambil makanan kan tengah-tengah malam..

#Tips Kelima

Bersenam, 3 kali seminggu. Haaa, dalam pada menjaga pemakanan, jangan lupa jugak untuk bersenam. Ala, tak semestinya kena keluar rumah untuk bersenam, dalam rumah pun boleh. Buat la erobik sikit, sekurang-kurangnya badan kita lebih cergas taw. Percaya lah, korang akan rasa perbezaan jika buat senaman, badan rasa ringan, otak pun rasa lega jek. Sekali sekala tu, pusing-pusing la keliling taman ke..Nak seribu daya, tak nak seribu dalih laaahhh!!

 

Sekian sahaja tips untuk mendapatkan berat badan ideal dari gadiskaca. Marilah kita bersama-sama menjaga berat badan agar tidak terus membengkak! Jom mulakan!

Friday, January 24, 2014

Review Pulau Perhentian

Assalamualaikum...

Hari ni, pza terasa rajin pulak nak update blog tentang percutian ke pulau yang ketiga di Terengganu iaitu Pulau Perhentian. Untuk pengetahuan korang, Terengganu sebenarnya mempunyai banyak pualu-pulau menarik yang sesuai menjadi kunjungan pelancong sama ada bekeluarga atau bersama kawan-kawan.
Pza bg citer sikit la lokasi Pulau Perhentian ni, Jeti pulau terletak di Kuala Besut di mana jarak dari Kuala Terengganu mengambil masa dalam 40 minit hingga 1 jam pemanduan. Kalau korang datang naik bas, lebih eloklah untuk turun di Besut. Tetapi, ada juga agensi perlancongan yang menyediakan khidmat bas atau van yang akan mengambil anda dari Kuala Terengganu untuk ke jeti Kuala Besut.

Berdasarkan review daripada rakan-rakan terdekat,dan pengalaman sebelum-sebelum ni, pza memilih untuk menggunakan khidmat pakej. Bagi percutian yang sebelum-sebelum ni, pza guna pakej terus daripada resort. Sebaliknya,kali ni pza gunakan khidmat agensi perlancongan Perhentian Setia. Korang boleh tengok fb dia kat sini. Perhentian Setia

Ahaaa, korang tawu tak, benda pertama yang pza tanya bila survey2 ni yang pertama, sudah semestinya harga lah kan.....berapa harga untuk pakej yang mereka tawarkan. Perkara kedua pulak, "ADA CAMERA UNDERWATER TAK?" hihihi... maklumlah, masa kat Pulau Kapas hari tu,tak de punnn..yelaa, teringin jugak ulang kenagan kat Redang dulu2.. jawapannya positif.. "ADA" Hah!! memang la terus book jawabnye kan...hahahaha!! Masa ni dah terbayang2 nak ambil gambar dengan ikan-ikan nemo tuhh...weee~~

Kami ambil pakej 2h1m je,sebab Terengganu cuti jumaat dan sabtu, kalau masa pergi Redang dulu memang la ambil pakej 3h2m,tapi kena ponteng kelas sehari,serik lah ponteng2,susah wehhh... Ok, harga pakej untuk 2h1m adalah RM 200 SEORANG termasuk harga tambang bot, satu malam penginapan, 3 kali makan, 3-4 snorkling point. Harga tertakluk pada perubahan semasa ye, harga weekend adalah lebih mahal dari harga hari biasa. Kalau cuti sekolah pulak, harga lain. Baik korang telefon dulu dan tanya betul2 apa perkhidmatan yang akan dia bagi berdasarkan bajet masing-masing.

Oklah, jom tengok gambar-gambar sepanjang perjalanan kami..



Sampai di jeti, jam 8.30 pagi, bot akan bergerak jam 9.00 pagi, lepas buat full payment,kami terus bergerak ke jeti dan naik bot. Oh ya, terlupa pulak, korang juga akan dikenakan cas RM5.00 sebagai bayaran untuk melawat Taman Laut. Pulau Perhentian kan merupakan salah satu Taman Laut di dunia...

Berdasarkan pemerhatian pza, kebanyakkan bot-bot untuk ke Pulau Perhentian ni biasanya bot laju biasa je, berbeza dengan bot untuk ke Redang dan Kapas. Ada tu memang la,tapi mungkin untuk pakej yang mahal sikit kot. Perjalanan ke Pulau Perhentian mengambil masa dalam 25-35 minit bergantung kepada keadaan laut.


Dah sampai punnnn Perhentiannn, memandangkan bajet kurang, kami bermalam di Perhentian Besar, murah sikit, untuk mereka yang sukakan ketenangan, boleh la stay sini. Bagi mereka yang sukakan night life, dan ada bajet lebih, boleh stay Perhentian Kecil. kat sana malam-malam ada macam-macam aktiviti. Kami tinggal dekat Flora Bay Resort. Untuk keterangan lanjut, korang boleh tengok website ni.. Flora Bay Resort


Perhentian Island



Kami check in lebih kurang jam 11.00, dan sesi snorkling bermula selepas Zohor, wahhh,tengah hari tegak tu kannn...jadi, jangan lupa pakai la sunblock ye... Stail makan, macam biasa buffet dan bleh makan sebanyak mana yang anda mahu, tapi nanti kalau dah kenyang,macam mana nak snorkling kan..hihi..


Ok semua, dah sedia!! hahahaha! memandangkan pemandu bot tu sporting, boleh la posing-posing kejap amek gambar....

Perhentian Island


Perhentian Island

Sebenarnya, tak boleh pegang penyu tu, tapi sebab chomell sangat, habis badan penyu tu semua pza pegang, berat taw penyu ni sebenarnya, budak yang kat sebelah tu sangat la terer, dia boleh terjun dan panggil penyu tu untuk datang dekat kami,dan berenang seiring je, masa ni rasa macam jadik ikan duyung pulak~~~

Hah! lupa pulak gambar underwater kan, camera tu guide yang pegang dan dia akan snap gambar kita,bila balik nanti, kita akan dibekalkan dengan cd yang ada gambar2 tu..




Seronok kan??  memang sangat seronok!! dapat merasa sendiri ikan berenang2 dengan kita, dapat tengok coral-coral yang amat cantik...menikmati keindahan ciptaan Allah... Dalam pukul 5.30, bot pun hantar kami balik ke resort, apa lagi, sambung la aktiviti berenang-renang kat tepi pantai pulak sambil jalan-jalan.



Untuk aktiviti malam, kami buat la aktiviti sendiri. Hahahahah!! Suasana malam kat sini sangat tenang,aman, damai je rasa..sejukkk! Bagi makan malam, kami tak ambil pakej bbq, sebab nanti kena masak lagi,perut pun dah lapar, jadi kami makan buffet biasa je. Bagi mereka yang nak join bbq,peralatan semua ada disediakan, maklumkan di kaunter dan mereka akan uruskan semuanya.




Sampai tertidur atas pasir taw malam tu disebabkan angin yang membuai. Sedar2 terus lari masuk bilik. hahahah! Kalau datang secara berkumpulan, malam-malam ni aktiviti bebas, jadi boleh la nak main gitar ke apa ke..tv pun ada jugak. tapi.....line  MAXIS SANGAT MENYEDIHKAN. Sila sediakan line yang lain bagi memudahkan anda untuk terus berhubung.

Hari kedua, kami hanya memenuhkan aktiviti dengan berjalan di sekeliling pulau dan menikmati keindahan ikan di dalam laut. Sambung snorkling la, apa lagi...




Perkhidmatan teksi air juga ada disediakan mengikut kadar yang telah ditetapkan. Jika korang tak ikut pakej, boleh la sewa peralatan untuk snorkling kat sini. 


Kami check out dalam pukul 12 tengah hari macam tu, sementara tunggu bot datang ambil, jom snap gambar lagi, berangan-berangan kejap ala-ala ombak rindu ke..kannnnn~~~

Setelah panjang berjela pza bercerita,habis jugak kau!! jadik, camne? nak pergi pulau tak? korang dah boleh mula tempah dari sekarang kerana pulau akan dibuka kembali seawal bulan MAC nanti. Untuk yang nak berbulan madu ke,semua ada. Sekian sahaja rewiew Pulau Perhentian daripada gadiskaca. Jumpa lagi!


Monday, January 20, 2014

Resepi Tart Buah

Assalamualaikum...

Haaa,tengah mencari resepi tart buah ke adik2 dan akak2 sekalian..?? 
oppsss,cik abang pun ade yang tengah mencari rupanya....
ok, tanpa membuang masa,pza akan kongsikan resepi tart buah yang mudah lagi senang untuk disediakan...

Bahan Pastri 

150 gram tepung halus atau tepung gandum 
25 gram gula aising, diayak
70 gram mentega sejuk, didadu kecil
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 camca teh esen vanilla

* kalau anda menggunakan gula pasir biasa,harap di hancurkan terlebih dahulu ye,kalau tak nanti butiran gula tu akan jelas terasa,nanti ingat tergigit pasir pulak..hihihi...

Penyediaan Pastri


>> Mula-mula ye para pembaca sekalian,gaul tepung, gula aising dan mentega sejuk hingga menjadi tekstur seakan2 serbuk roti, guna hujung jari pun bolehhh. 

>> Kemudian, tuang esen vanilla,jangan banyak-banyak yekkk dan masukkan telur sedikit demi sedikit dan digaul hingga menjadi doh. Rehatkan sekejap. 

>> Sediakan acuan tart, ambil doh tadi sebesar duit 20 sen dan tekan dalam acuan tart dan bentukkan mengikut acuan tadi dan kemaskan. Buat hingga siap, cucuk sikit degan garfu pada dasar doh dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 25 minit. 

>> Biar sejuk sebentar dan keluarkan dari acuan. Sejukkan atas jaringan dan boleh simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.


* kredit untuk gambar dari en.google. maklumlah, tengah buat ni mana sempat sangat nak snap2 gambar kan..

Bahan Kastard

1 cawan susu segar
1 1/2 camca besar tepung kastard
1 1/2 camca besar gula halus
1 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega

Penyediaan Kastard 

>> Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk. Kacau dengan whisk hingga semua sebati. Ketika ini jangan kacau dulu atas api ye,nanti kastard tu berketul-ketul.

>> Bila dah kacau hingga sebati, baru masak atas api kecil hingga kastard pekat, kacau selalu dan sentiasa kacau ye dengan lemah lembut gituuuu,kalau tak berketul nanti. Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega. Kacau rata dan ketepikan sebentar, biar sejuk sedikit.

Bahan Hiasan

Buah strawberi yang dipotong
Buah kiwi yang dipotong
Buah anggur
whipping cream

Hiasan

>>  Ambil satu kulit tart, sudukan kastard 1/2 penuh.

>> Paipkan sedikit whipping cream

 >>Susun buah strawberi, kiwi dan anggur tadi. 

* Buah-buahan adalah mengikut citarasa anda.


Pza jugak pernah cuba buat yang bersaiz besar, guna acuan pie..macam ni...kalau nak makan,kena potong guna pisau la,yang ni ada whipping cream....sedaaaaapppp!!! >,<


Sekian sahaja perkongsian resepi untuk hari ini, selamat mencuba!!!